085- 303 71 91 contact@talentizer.eu

“Werkgevers kijken tegenwoordig niet alleen naar diploma’s en ervaring, maar ook naar talenten en competenties. Wat betekent dat voor jou?” Zo begint een interessant artikel in Intermediair van Thomas de Man.

“Zoek een werkgever die bij jou past en waar jij graag bent.”, adviseert hoogleraar Lidewey Van der Sluis

De vragen die jezelf kan stellen, zijn:

1.    pas ik bij het DNA van het bedrijf? 2.    wat is mijn intrinsieke motivatie?

“Maar hoe weet je wat bij jou past en waar je goed in bent?”

Voor het beantwoorden van deze vraag worden in het artikel twee adviezen gegeven:

1. probeer zoveel mogelijk soorten werk uit; in verschillende situaties en met verschillende mensen. Op die manier leer je al werkende waar je goed in bent en waar je tot je recht komt. (hoogleraar Lidewey Van der Sluis)

2. verzamel feedback. Vraag mensen in je omgeving naar je sterke en zwakke punten. Dat is een mooie basis om verder te groeien. (Jaap Rip, recruitment manager)

Je talenten en competenties kennen en deze bewust inzetten is essentieel. Voornoemde adviezen zijn absoluut bruikbaar om deze te ontdekken. Daarbij is het wel belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen talenten en competenties. De termen talenten en competenties worden namelijk vaak door elkaar gebruikt en dat geeft de nodige verwarring. Wat verstaan we nu precies onder talenten en wanneer spreken we over competenties?

Talent gaat over wie je bént, wat jou motiveert, drijft, uitdaagt. Competentie gaat over wat je kán.

In ons werk als KernTalentenanalist maken wij het volgende onderscheid tussen KernTalenten en Competenties. Competenties gaan wat ons betreft over wat je kán. Het zijn eigenschappen en vaardigheden die je hebt ontwikkeld, bijvoorbeeld door studie en/of (werk)ervaring. Hierdoor behaal je bijvoorbeeld resultaten, kun je je werk goed uitvoeren, ben je expert in een bepaald vakgebied enzovoorts.

KernTalenten gaan over:

  • jouw potentieel: wat jij van nature in je hebt, jouw vermogens, wat ontwikkelbaar is;
  • jouw intrinsieke motivatie: hetgeen je vanuit jou zelf heel graag doet, je krijgt er energie van, het maakt je blij, je bent in je element;
  • jouw aard: wie jij van nature bent met al jou persoonlijke eigenschappen, jouw behoeftes. Jouw authenticiteit.

Kortom: KernTalenten gaan over wie jij bént, jouw DNA.

In een vacature wordt bijvoorbeeld iemand gevraagd die analytisch is. Jouw KernTalenten geven aan of jij van nature analytisch bént. Of je analyseren/ontleden graag doet, er energie van krijgt. Vervolgens ga je na of je er goed in bent en kan voldoen aan de eisen die de werkgever hieraan stelt (competentie).

Talenten versus competenties

In ons werk komen we het regelmatig tegen: een KernTalent dat van nature niet of niet sterk aanwezig is en dat iemand wel heeft ontwikkeld tot een competentie. Jos bijvoorbeeld werkte al jaren in een klein bedrijf. Dit bracht met zich mee dat alle taken door slechts een klein clubje mensen moest worden uitgevoerd. Jos deed zodoende al jaren de boekhouding en naar tevredenheid van zijn werkgever. Uit de KernTalentenanalyse kwam echter naar voren dat Jos van nature een klein oog heeft voor details ten aanzien van berekening, tekst, planning en ordening. Jos was dus zeer goed in zijn werk, maar vond dit werk absoluut niet leuk om te doen. Zijn sterke KernTalent “Competitie tegen jezelf” zorgde er hoogstwaarschijnlijk voor dat hij toch steeds gefocust en gedreven naar het einddoel (een kloppende maandafsluiting) bleef werken. Een ander sterk KernTalent van hem gaf aan dat een fout maken door Jos wordt ervaren als gezichtsverlies. Kortom, Jos zette zijn sterke KernTalenten in om zijn kleine KernTalent te compenseren. Blijft dat Jos er geen energie van kreeg om de boekhouding te doen en dit een aanslag deed op zijn energielevel.

Andersom komt het ook voor dat iemand nog niet goed is in een KernTalent dat van nature sterk aanwezig is. We weten echter dat de betreffende persoon dit KernTalent met plezier zal ontwikkelen en daar dan weinig moeite mee zal hebben.

Talent in de juiste context

Naast het onderscheid tussen Talent en competenties is het ook zeer belangrijk om niet elk talent op zichzelf te zien. De 23 KernTalenten die wij onderzoeken hebben allemaal invloed op elkaar. Hierdoor krijg je antwoorden op vragen als:

  • in welke context functioneer ik het beste? Anders gezegd: welk bedrijfs DNA past bij mij?
  • als mijn KernTalenten aangeven dat ik een innovator, ondernemer, leider, teamplayer, organisator enz. ben, wat voor één ben ik dan, hoe doe ik dat van nature het liefst, waarmee heb ik rekening te houden, wat zijn eventuele valkuilen, wanneer sta ik mijn kracht enz.

Terug naar het begin van dit artikel:

“Werkgevers kijken tegenwoordig niet alleen naar diploma’s en ervaring, maar ook naar talenten en competenties. Wat betekent dat voor jou?”

Dat betekent voor jou dat het belangrijk is dat je jezelf kent, jouw eigenschappen, jouw potentieel, jouw behoeftes, jouw intrinsieke motivatie. Dat is dé basis waarop je gefundeerde keuzes kunt maken voor werk en leven.