Hoera, ik ben competitief!?

Gepubliceerd: 26 feb, 2019
Auteur: Ageeth van der Velden

Terug naar alle artikelen

Kerntalenten en competitieRegelmatig merk ik dat overtuigingen en oordelen mensen tegenhoudt om te doen wat van nature bij hen past, plezier en energie geeft. Overtuigingen en oordelen die zijn ingegeven vanuit opvoeding, de sociale omgeving of soms door één enkele opmerking van bijvoorbeeld een leerkracht vroeger op school. Zaken waarin men is gaan geloven en die zelfs de eigen talenten, kwaliteiten en competenties betreffen. Een voorbeeld daarvan is competitiviteit.

 

Als ik de uitslag met betrekking tot de sterke kerntalenten “Competitie” vertel, komt het vaak voor dat de ontvanger verontschuldigend haar/zijn schouders ophaalt en zegt:

 

“Ja, sorry zo ben ik inderdaad en ik ben daar niet trots op”.

 

Of die andere cliënt, die zei:

“Tja ik weet het, ik doe nu mijn best om het af te leren”.

 

Beste lezer, als competitie met de ander en jezelf jou uitdaagt, motiveert en drijft, dan is dat een kracht waarmee de organisatie waarvoor jij werkt haar voordeel kan doen.

 

Met jouw sterke prestatiedrang en doel- en resultaatgerichtheid zet je alles op alles om het einddoel/-resultaat te behalen. Als een pitbull bijt je je vast en ga je gedreven en gefocust recht op dat einddoel af. Jij blijft doorzetten en laat niet los. Misschien wil je ook winnen of is presteren belangrijker en leuker voor je dan gaan voor de winst.

 

Misschien dat je, als je heerlijk in die flow zit, minder benaderbaar en toegankelijk bent voor je omgeving. Logisch, want zo blijf jij gefocust en je eindpunt in het vizier houden. Jij bent bezig om een belangrijke steen bij te dragen aan het behalen en verbeteren van bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten.

 

Jij bent de topsporter in het bedrijf!

 

Leidinggevende en collega’s, zorg goed voor deze topsporter? Hij/zij gaat jullie ver en verder brengen, maar moet wel een beetje worden beschermd tegen zichzelf. Verleid hem/haar om bijvoorbeeld buiten de deur te gaan lunchen. Zet om 18.00 uur het alarm aan, zodat hij/zij wel naar huis moet (ook al is de kans groot dat hij/zij thuis weer verder gaat). Neem hem/haar mee voor een wandeling. Want waarschijnlijk schieten op tijd rust nemen, voldoende slapen, regelmatig eten en drinken er vaak bij in.

 

Kortom, herken, erken en omarm talent van jou zelf en de ander

 én heb aandacht voor de neveneffecten!

 

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt