Terug naar jezelf

Gepubliceerd: 17 dec, 2018
Auteur: Ageeth van der Velden

Terug naar alle artikelen

Terug naar jezelf met kerntalentenVandaag ontving ik het Intermediair Magazine weer. De artikelen mag ik graag lezen en pakken mij altijd. De verhalen zijn uit het leven gegrepen en daardoor een en al herkenning.

 

Terwijl ik die artikelen lees voel ik de adrenaline door mij heen stromen. Wat zou ik graag met de mensen uit de artikelen en met mensen in vergelijkbare situaties in contact komen. Want met de kerntalentenmethode die Talentizer toepast, kunnen al die nare ervaringen die zijn beschreven worden voorkomen.

 

Neem nu het artikel van vandaag over Mathijs (geschreven door Jolein de Rooij) die bij een reclamebureau de vraag kreeg om een nieuwe afdeling op te zetten en een team samen te stellen. Mathijs zag dit als een mooie kans, het liep echter heel anders met ernstige gevolgen voor zijn gezondheid en zijn welbevinden.

 

Wat een prachtig slot van dit artikel:

 

“Dat speelse kind in mijzelf was er altijd al wel, maar vooral in mijn privéleven. Alleen ben ik nu ook die persoon geworden in mijn werk”.

 

Dát is nu precies waar de  kerntalentenmethode over gaat: teruggaan naar je kindertijd en ontdekken wat jouw aard, potentieel en intrinsieke motivatie is!

 

Terug naar jezelf!

 

De subtitel “De angst om anderen teleur te stellen” maakt mij nieuwsgierig naar hoe het is gesteld met Mathijs zijn behoefte tot aanpassen en beïnvloedbaarheid. Houdt Mathijs van nature zijn eigen koers vast of zoekt hij automatisch de balans tussen zijn eigen koers en die van de omgeving? Of beweegt hij vanzelf met de stroom mee?

 

Een ander aspect dat in dit kader interessant is, zijn zijn empathische kerntalenten. Wil Mathijs van nature graag voor een ander zorgen en het goede voor de ander of zet hij dit in als de situatie daarom vraagt? Verplaatst hij zich daarbij misschien ook graag in het gevoelsleven van de ander met achterlating van zichzelf? Het maakt heel veel uit, omdat dit duidelijk maakt of dit Mathijs energie geeft of dat hij hierop juist energie verliest.

 

En dan de opdracht die hij kreeg: het opzetten van een afdeling en het samenstellen van een team. Hoe is het gesteld met Mathijs zijn organisatorische kerntalenten, management en leiderschap? Is Mathijs sowieso een teamplayer en zo ja, wat voor één dan.

 

“Ondertussen moest ik ook nog mij eigen creatieve concepten creëren. Het lukte wel, ik perste het er allemaal wel uit, al waren het niet mijn meest originele ideeën”.

 

Werd hier een beroep gedaan op de kleine kerntalenten m.b.t. creativiteit of zijn deze kerntalenten juist sterk aanwezig en kon Mathijs deze door de situatie onvoldoende uitleven? Uit het vervolg van dit artikel maak ik op dat hij herontdekte dat zijn vakgebied Marketing heel goed bij hem past en hij hierin zijn creatieve talenten kwijt kan. Maar hij heeft daar enige tijd sterk aan getwijfeld.

 

“Daar komt bij dat ik niet graag opgeef. Zo ben ik niet opgevoed.

Gewoon doorgaan en hard werken”.

 

Uiteraard speelt opvoeding een belangrijke rol bij onze ontwikkeling. Het is echter niet ondenkbaar dat dit gewoon in Mathijs zijn genen zit: focussen, dingen afmaken en moeilijk kunnen loslaten. Als dit kerntalent bij hem sterk is, zal hij dit van nature inzetten.

 

“Het belangrijkste dat ik heb geleerd is, dat ik twee kanten heb”.

 

Ik durf te stellen dat Mathijs veel meer dan twee kanten heeft. Die andere kanten kennen, is voor hem essentieel in de nieuwe weg die hij is ingeslagen. Dit voorkomt dat hij opnieuw maar dan op andere vlakken vastloopt. Mathijs is zelfstandig ondernemer geworden. Ondernemen betekent kansen zien en benutten, maar ook de durf hebben om risico’s te nemen, doelen stellen voor de lange termijn, strategisch inzicht enz. Ik zou het hem zo gunnen om voor zichzelf te weten of de kerntalenten die nodig zijn voor het ondernemerschap bij hem sterk aanwezig zijn of deels of nagenoeg niet. Zo weet hij wat hij automatisch zal inzetten en bij welke zaken hij beter assistentie kan regelen.

 

Uit het verhaal blijkt dat Mathijs een zwaar en moeilijk traject heeft doorgemaakt om zichzelf te herontdekken. Het verhaal van Mathijs staat niet op zichzelf. Velen maken dit door of hebben dit doorgemaakt. Persoonlijk heb ik op dat gebied ook een en ander ervaren. In die periode kwam ik met de kerntalentenmethode (ontdekt en ontwikkelt door Daniëlle Krekels, België) in aanraking. De uitkomst was een feest van herkenning en vooral ook erkenning. Wat als een burn out werd gezien, bleek na uitvoering van de kerntalentenmethode een bore out te zijn. Doordat ik mijn sterke kerntalenten niet kwijt kon in mijn werk, was ik letterlijk ziek geworden van verveling.

 

Inmiddels ben ik zelf kerntalentenanalist. In mijn werk gebruik ik dit en mijn sterke kerntalenten om mensen te helpen om situaties als die van Mathijs en mij en vele anderen te voorkomen.

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt